teisipäev, 3. september 2019

Ülevaade VUNKAMISEST 2018/19 õppeaastal


 1.a ja 1.b klass

Jõulueelsel viimasel koolipäeval tähistas 1.a ja 1.b tähtede selgeks saamist aabitsapeoga. Hommik algas õp Lembitu poolt organiseeritud spordivõistlusega. Kuna päkapikud olid õp Lembitu juba jõulupuhkusele saatnud, viis võistlused läbi meie enda kehalise tunni õpetaja õp Lea. Seejärel toimus muusika ja tantsutund, kus õp Tiit läbi laulude, tantsu ja mängu kordas üle mitmed eesti k tunnid õpitud reeglid. Ta tuletas lastele meelde, milline rikkus on elada Eestimaal ja seda eriti just Võrumaal. Õpiti selgeks lausa kolm uut laulu, üks nendest lausa võrokiilne. Peale seda läks lahti aardejaht, mille olid lastele saatnud aabitsategelased Kertu, Siim ja Ott. Selleks tuli lahendada salakiri, leida aardelaegas, lugeda laekas olev kiri läbi ja toimetada loetu põhjal. Autasuks õige lahenduse eest oli igaühele suur kuldne šokolaadimünt. Edasi toimus meisterdamistuba, kus Miia emme Viivika juhendamisel valmisid jõuluvanad. Aabitsapeo lõpetas ühine kringlisöömine. Kringli oli lastele küpsetanud  Kertu ja Siimu vanaema ning teda aitasid selles Katariina emme Anne ja Henri H emme Katri. Iga laps sai vaheajale kaasa ka luuletuse tegevustega, mida peab kindlasti vaheajal tegema. Oli üks väga tore ja toimekas pidu, lapsed said taas läbi erinevate tegevuste korrata koolipingis õpitut. Vaja läks meeskonnatöö oskusi, head kuulamis- ja arusaamisoskust ning kaaslastega arvestamise oskust.
 

2. a ja 2. b klassi õppeekskursioon rongiga Tartusse
Õppeekskursioon Tartusse toimus 15.mail 2019.
6.45 väljub buss koolimaja eest (peatus ka Kobela bussijaamas kell 6.50)
7.29 väljub rong Sangaste peatusest (Tsirguliinast)
9.15-11.00 Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi külastus 
https://spordimuuseum.ee/haridus/spordiseiklus
12.00-13.30 film "Imedepark" kino Ekraanis
13.45 lõuna Kotka Keldris
15.04 tagasisõit rongiga
16.06 kojusõit bussiga (buss sõidab läbi Kobela ja Vana-Antsla)
Tartu linnas liikusime jalgsi, õppisime liiklemist linnatänavatel ja tutvusime kesklinnaga.

3.a klass
Lausmärkidelõpu kordamise mäng.
Üks paljudest liikumismängudest 3.a klassi ainetundides, kus sai korratud lauselõpumärke. Mängus oli 3 rühma ja igal oma paber lausetega. Lauselõpumägid tuli valida kõrval olevatest kastist. Märgid: spiraalne makaron- hüüumärk, sarveke-küsimärk ja pudelikork- punkt. Elevust oli palju.

4.a klass


2018/2019 õ.a. üheks eesmärgiks seadsime klassi ürituste korraldamise võimalusel väljaspool kooli ja kindlasti aktiivse tegevusega.
4a klassi üheks meeldejäävamaks ürituseks koos 4b klassiga saigi sügisel korraldatud klassiõhtu terviserajal. Kaasasime sinna ka RMK esindaja, kes pani igasse kontrollpunkti matkarajal väga huvitavad küsimused või äratundmiseks erinevaid asju. Üritus oli korraldatud koos vanematega. Kuni lapsed matkarajal hullasid, said vanemad mõistatada erinevaid taimepilte vaadates, millised neist on mürgised, millised mitte.
Terviserada läbitud, kinnitasime keha ja hakkasime mängima. Lõbu oli laialt, sest meie väikesed mängujuhid oskasid igasuguseid mänge. Kõik jäid üritusega väga rahule ja vabas õhus viibimine oli igati tore.

4.b klass

Tänases klassijuh. tunnis tegime kokkuvõtte oma klassi vunkamisest. 
I koha sai üritus: Õppereis HULLU TEADLASESSE ja SPORDIMUUSEUMISSE 13.02.2019 Info ja pildid aadressil:
 https://wwwloodus-loodus.blogspot.com/2019/02/4.html Üritus toimus 4.a ja 4.b klass koos

II koha sai 2 üritust: Õppereis Tõravere Observatooriumisse ja Tartusse teatrisse 18.10.2018  Info ja pildid aadressil:
ja klassi jõuluõhtu koos lastevanematega jahimajas.  Info ja pildid aadressil:  https://wwwloodus-loodus.blogspot.com/2018/12/3.html Üritus toimus 4.a ja 4.b klass koos

III kohale jäid 4.a ja 4.b klasside üritus terviserajal 15.10.18  Info ja pildid aadressil: https://wwwloodus-loodus.blogspot.com/2018/10/4a-ja-4b-klasside-uritus-terviserajal.html Üritus toimus 4.a ja 4.b klass koos
ja Nurmenukutalgud "Eesti otsib nurmenukke" 6.05.2019 - 13.05.2019  Info ja pildid  aadressil:
 

 
5a klassis oli mitmeid liikumise teotud ettevõtmisi. Esimene neist toimus 3. oktoobril 2018 Taevaskotta
järgmine Karilatsis Jõulusokku taga ajamas 12.dets. 2018
aga küsitluse tagajärjel osutus kõige populaarsemaks meie klassi õpilaste hulgas räätsamatk Luhasoosse. Sellest tegi Roman Malõsev video https://drive.google.com/file/d/1DJkW8_n4f2itkzRT_Wsilasavuxk8V04/view?usp=sharing
28.mail 2019 osalesid kõik 5a õpilased linnamatkal ja hiljem lustisid piknikul

6.a ja 6.b klass

Ürituse algatus tuli Markuselt, kes tegi ettepaneku minna ühel ilusal talvepäeval Kuutsemäele suusatama.
23. jaanuari pärastlõunal sõitsimegi kahe kuuenda klassiga Kuutsemäe suusanõlvadele sportima. Enamikule oli see esimene suure mäe kogemus. Mõnedki tagasihoidlikult alustanud õppurid olid kolmetunnise tegutsemise järel osavad lumelaudurid või nõlvade võlu nautivad rõõmsad suusatajad. Oskuste lihvimisele andis oma osa ka instruktor Priit, kes andis vajalikke näpunäiteid suusatajatele - harjutamine tegi kõik meistriks.
Kaunis talvine loodus ja rõõm värskes õhus liikumisest ning uued kogemused andsid energiat, et taolisi ettevõtmisi tuleb korrata.



7.a ja 7.b klass

Meie klassidele - 7.a ja 7.b olid kõige meeldejäävamad ja liikumist täis üritused  kaks nn. klassiööd koolimajas ja kaks suusamäe Kuutsemäe külastust. Klassiöödel orienteerusime Antsla linnas ja terve öö tegelesime sportlike mängude ja harjutustega. Öörahu algas hommikul kell 5.

8. klass
 

Kuutsemäe-

Jätkuvalt meeldib meie klassi enamusele mäesuusatamine. See on uus kogemus liikumiõpetuse osas.

Mäesuusatamine nõuab oskusi ja tehnikat , et saada hakkama laskumistega. Samas pakub palju positiivseid emotsioone ja ekstreemsust.

23. mai õhtupoolikul sõitis 14 kaheksandikku kanuumatkale, et tuua vaheldust koolielule. Roosu talus võeti meid vastu, näidati ööbimiskohad, grillimiskohad, instrueeriti ja matk võis alata. Matkal oli tähtis koostööoskus- ainult nii oli võimalik kärestikke ületada, kividest mööda manööverdada, puude alt ja sildade alt läbi pääseda. Matkalt tagasi jõudsime märgadena , väsinutena aga õnnelikena.
Õhtul grillisime, mängisime jalgpalli, niisama jalutasime ja õppisime teineteist paremini tundma teises situatsioonis.
Hommikul pakuti hommikusööki ja tagasi jõudsime väsinutena aga kogemuse võrra rikkamatena.


9.a ja 9.b VUNKliikumine 2018/2019 a.
19. septembril külastasime Elva seiklusparki.  Ja 28. septembril toimus metsamatk metsavenna punkrisse Heikko-Hardi Reinholdi juurde. 
Ürituste eesmärgiks oli väärtustada orienteerumist looduses, märgata looduse märke, teha koostööd ja osata märgata kaaslast. Ühismängudega kaasata vahetusõpilast vestlusringi ja julgustada omavahelist suhtlust nii inglise kui eesti keeles.
 

10. klassi VUNK-kokkuvõte

1.      Osalesime aktiivselt kooli poolt korraldatud spordi- ja matkapäevadel.
2.      Korraldasime klassiga liikumisega seotud tegevusi – matk Taevaskojas, kaks korda jalgsimatk Lusti lasteaeda, lahingumäng laserrelvadega Valga Militaarmuusemis, paintballimängud klubis Visa Hing Tartus, klassijuhatajatund koos 5. klassi mängujuhtidega.
3.      Liikusime VUNK-rajal (kogu rada, osaliselt)
4.      Sõltuvalt elukohast ja ilmastikutingimustest valisime liikuvama koolitee.
5.      Õpetajate eestvõtmisel tegime liikumispause, ja –tegevusi tundides.

Kõik meie liikumisega seotud klassiüritused olid omanäolised ning raske on ühte nende seast välja valida. Matk Taevaskojas pakkus võimalust viibida looduses, läbida erineva raskusega maastikuradu üha tihenevas hämaruses, seejuures jälgides, et kõik kaaslased ikka leiaksid tee tagasi ööbimiskohta. Lahingumängud nii laser- kui ka paintballirelvadega olid füüsiliselt väga intensiivsed, sest mänguhasart kiskus kaasa. Ka need mängud õpetasid koos tegutsema ning üksteisega arvestama. Pärast 5. klassi mängujuhtide läbiviidud klassijuhatajatundi tõdeti, et selliseid koolipäeva elavdavaid hetki vajavad ka suuremad klassid.



11. kl. õpilastel ja klassijuhatajal olid igaühel oma isiklikud eesmärgid- käia jõusaalis, korvpalli- ja jalgpalli  treeningutel, tegelda kergejõustikuga, ratsutada, kõndida jne. Kõik tegelesid oma lemmikaladega.
Ühised eesmärgid olid: osaleda aktiivselt kooli spordiüritustel ning kehalise kasvatuse tundides. Olukord oli parem kui eelneval aastal. 
Ühiseid liikumisettevõtmisi ei olnud, aga on igati tore, et igaüks on leidnud endale sobiva liikumistegevuse.



12. klassi Liikumakutsuva Kooli projektiga seotud klassiüritus
Sügismatk koos 1. klassi õpilastega
Aeg: 2. oktoober 2018
Eesmärk: teadmised ja oskused suuremalt õpilaselt väiksemale ning ka vastupidi.
Õpitakse koostööd, saadakse uusi teadmisi, arendatakse ettevõtlikkust, liigutakse aktiivselt.
Tegevused: matkamine terviserajal, sügise tunnuste ja värvide märkamine looduses, liiklusmärkide tähenduse ja eesmärgi kordamine, aardejaht, liikumismängud, teatevõistlus.


 

 

 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar